Människans utvecklingMänniskan tillhör gruppen primater. Människan är ju släkt med aporna och den apan som är mest lik människan är schimpansen. Människan härstammar inte ifrån schimpansen utan det är så att alla ap-djur (där människan räknas in) har utvecklats i en gemensam form. Allting började ju med primater som var små däggdjur som levde i träden. För att dom här små djuren inte skulle ramla ner från träden utvecklade dom ett mer välutvecklat synsinne. Dom fick också framåtriktande ögon för att förbättra djupseendet och då också avståndsbedömingen. En stor skillnad var också att dom fick en bättre gripförmåga för att kunna klättra i träden lättare. När dom utvecklade alla dom här egenskaperna blev deras hjärna och deras hjärnkapacitet mycket större och bättre. Senare i tiden blev vissa utav dom här primaterna bland annat människan eller homo sapiens marklevande djur men dom behöll egenskaperna som dom hade när dom levde i träden.
Det fanns många arter som liknade människan (homo sapiens). Sydapor var en utav dom arterna, dom har man hittat fossiler ifrån i Östafrika. Det dom hade som människan senare också fick var att dom gick upprätt, på två ben. I samma område som man har hittat fossiler ifrån sydaporna har man hittat kvarlevor ifrån Homo habilis som är nästa led i människans utveckling. Dom levde för ca 2 miljoner år sedan, deras händer och deras nervsystem hade förbättrats yttligare och dom kunde använda och tillverka lättare verktyg som var gjorda av sten. Homo erectus utveklades ifrån homo hablilis och levde för ca 0,5 till 1,5 miljoner år sedan. Man har hittat fossiler ifrån dom i Europa,Afrika och Asien. Vilket pekar på att genom att dom har fått bättre intelligens så har dom också kunnat bege sig åt nordligare breddgrader eftersom att dom har kommit på hur man kan göra en eld och troligtvis kläder. Dom levde som människan gjorde i början, som jägare och samlare. Homo sapiens som är den arten vi har utvecklat våran egen art ifrån, homo sapiens sapiens. Homo sapiens verkar ha härstammat ifrån homo erectus, man har hittat kranier som tyder på att det kan ha tillhört övergångsformer emellan arterna.
Våran egen art utvecklades för 400 000 år sedan och den har sedan utvecklat olika underarter som tex neandertalmänniskan och nutidsmänniskan. Neandertalmänniskan har man hittat skelettrester ifrån i Tyskland vid floden Neander, därifrån namnet neandertalmänniskan. Man har konstaterat att neandertalmänniskorna hade en enorm styrka när man har kollat på deras muskelfästen som har vart enormt välutvecklade. Vapnena som man har hittat ifrån den här arten har inte haft några skaft vilket tyder på att dom hade en enorm handkraft eftersom att dom antagligen hade tex stenen i handen och slog med den kraften dom hade i händerna och armarna. Deras huvudform var ganska grov med slättande pannor och ett framskjutet käkparti. Man har också sett att den här artens tänder har vart väldigt slitna vilket tyder på att dom har använt tänderna väldigt mycket, dom höll säkert fast födan med munnen och bearbetade sedan den. Eftersom att deras föda mest bestod av växter men också småvilt och as så borde deras tänder fått ganska så mycket jobb och därför slets dom fort. Neandertalmänniskan kände till elden och bodde i grottor. Man har hittat tecken på religösa beteenden hos den här arten, dom begravde sina familjer med blommor,vapen och mat, vilket är väldigt likt det vi gör idag. En annan sak som den här arten var ganska ensam om var att dom hade ett välutvecklat språk. Den här arten dog ut under istiden för 30 000 år sedan, ingen vet riktigt varför dom försvann men man vet att dom sista som fanns levde i Europa. KraniumÄr samma sak som skalle. Det är kraniumet som skyddar hjärnan och dom olika sinnesorganen, kraniumets andra uppgift är att bära upp ansiktet. Och det är ju för det mesta kraniumets skull som gör att vi kan se förändrningar mellan dom olika arterna. Desto större kranium, desto större hjärna,
Dom första nutidsmänniskorna (Homo sapiens sapiens) tror man levde för 50 000 år sedan i Afrika. Nutidsmänniskan är den arten som är mest spridd i hela världen. Tack vare vår välutvecklade hjäräna har väl lärt oss hur vi ska använda naturen och vår omgivning till vår fördel. Dom andra arterna har oftast dött ut pågrundav att dom inte har haft tillräckligt med mat, men vi har kommit på hur man kan odla mat där det inte är naturligt. Andra arter har dött ut pga av kylan, vi har lärt oss hur man gör varma kläder och hur man använder eld och värme på ett bra sätt. Vi är också bra på att använda en sak flera gånger till olika saker, som tex fåren där vi använder deras päls till kläder, vi använder också deras mjölk att dricka och göra andra saker av och tillslut så slaktar vi djuret och äter det. Våran välutecklade hjärna har vart till en stor fördel för oss, och det är tack vare den som vi kan utföra i princip det mesta vi vill. Men nu på senare år har man ju konstaterat att våra uppfinningar och våra vanor inte har vart så bra för naturen så samtidigt som vi är beroende av naturen så förstör vi den. Man kan undra om våran utveckling har gått lite för snabbt utan att vi har hunnit tänka över våra beslut och utföranden.
vad behöver jag mer ha med? och vad ska jag ta bort osv?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Bra faktainnehåll. Bra formuleringar. Bra koppling till nutidens miljöproblem. Jobba lite mer på språket. Det finns en del talspråk med. Gör styckeindelningar och underrubriker som underlättar för läsaren. Be resten av din grupp läsa igenom och kommentera också.
Skicka en kommentar